Σουγλιάνι Trail 2016: Μια συζήτηση με τον Γιάννη Αγκοτάκη!

Σουγλιάνι Trail 2016: Μια συζήτηση με τον Γιάννη Αγκοτάκη!

18 Μαρτίου 2016
Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος (Φ.Ο.Σ) Σταυρού Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στις 24  Απριλίου 2016 τοΣουγλιάνι Trail, σε μια πανέμορφη διαδρομή που διασχίζει τα δάση του Στρατονικού όρους. Οι εγγραφές για τον αγώνα ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 21 Απριλίου 2016. Σαν Advendure είχαμε επισκεφτεί πριν λίγους μήνες τον Σταυρό ώστε να δούμε την διαδρομή, την φιλοσοφία και το όραμα των διοργανωτών και είχαμε δημοσιεύσει τις εντυπώσεις μας σε ένα εκτενές άρθρο που μπορείτε να δείτε εδώ. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει, οι εργασίες στην διαδρομή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και ο Γιάννης Αγκοτάκης μας μιλάει για την διοργάνωση, την πορεία των ετοιμασιών και τις αλλαγές από την περσινή πρώτη διοργάνωση, τις παροχές προς τους αθλητές που θα τρέξουν τον αγώνα, αλλά για το όραμα και την φιλοσοφία που έχει η οργανωτική ομάδα για τον αγώνα.


[Advendure]: To Σουγλιάνι Trail πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά, στον Σταυρό Θεσσαλονίκης. Μίλησε μας λίγο για την έμπνευση που είχατε ως ομάδα για να φτιάξετε έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος στο Στρατονικό όρος, αλλά και για το όραμα και τους σκοπούς που έχετε για το μέλλον της διοργάνωσης.

[Γιάννης Αγκοτάκης]: Η αγάπη μας για το άθλημα και την φύση με σκοπό να αναδείξουμε τις ομορφιές του βουνού μας και του τόπου μας , μας οδήγησε να διοργανώσουμε τον αγώνα. Όραμα μας είναι να καθιερωθεί ο αγώνας Σουγλιάνι Trail ως ένας  ορεινός αγώνας τρεξίματος άρτιος σε διοργάνωση και φιλοξενία χωρίς να έχουμε στόχο το οικονομικό όφελος ως σύλλογος. Για το μέλλον  της διοργάνωσης στοχεύουμε να δημιουργήσουμε παράλληλους αγώνες και η αρχή θα γίνει  φέτος  με τον παιδικό αγώνα Σουγλιάνι Kids. Σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε την νεολαία της περιοχής μας και όχι μόνο, ώστε να τους βάλλουμε το μικρόβιο του αθλητισμού από μικρή ηλικία. Γιατί πιστεύουμε ότι η προσωπικότητα ενός ανθρώπου χτίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις δραστηριότητες στον αθλητισμό από την παιδική του ηλικία.

 

 
[Advendure]: O αγώνας έχει μήκος 24,1 Km με +1.500 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά, ενώ έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας, όπως είχαμε διαπιστώσει και κατά την επίσκεψη μας για την παρουσίαση που έγινε στο Advendure. Δώσε μας κάποιες  τεχνικές λεπτομέρειες για την διαδρομή και για τις πιθανές δυσκολίες που θα συναντήσουν οι αθλητές που θα τρέξουν τον αγώνα.

[Γιάννης Αγκοτάκης]: Τρία είναι τα σημεία που χρειάζονται προσοχή: Το πρώτο είναι από το 1,5χλμ. που   ξεκινάμε να   μπαίνουμε στο    πρώτο μονοπάτι του αγώνα μέχρι το 5,8χλμ. που είναι ανηφορικό και τεχνικό. Δεύτερο από το 8χλμ.( δεύτερος σταθμός ανεφοδιασμού) μέχρι το 12χλμ. (τρίτος σταθμός ανεφοδιασμού), που είναι ανηφορικό αλλά έχει και κομμάτια που μπορούν οι αθλητές να πάρουν ανάσες. Και το τρίτο κομμάτι από το 19,7χλμ, αρχικά χωμάτινο, ομαλό  αλλά στη συνέχεια  αρκετά απότομο και κατηφορικό με 229 σκαλοπάτια ξύλινα , που ενδεχομένως εξαιτίας και  της κούραση των αθλητών, να δυσκολεύουν την προσπάθεια τους να τρέξουν πιο γρήγορα μέχρι το 21χλμ.

 [Advendure]: Όπως είχαμε επισημάνει και στο άρθρο της παρουσίασης του αγώνα, η διαδρομή περνάει λίγες μόνο δεκάδες μέτρα μακριά από την κορυφή Σουγλιάνι, που δίνει και το όνομα της στον αγώνα. Τελικά, έχετε ενσωματώσει το πέρασμα από την κορυφή στην διαδρομή ή η σχεδίαση έχει μείνει όπως την περσινή χρονιά;

[Γιάννης Αγκοτάκης]: Η διαδρομή παραμένει ως έχει. Όντως η διαδρομή περνάει πολύ κοντά από την κορυφή αλλά για τεχνικούς λόγους και για την ασφάλεια των αθλητών δεν μπορεί να περάσει προς το παρόν από την κορυφή Σουγλιάνι.

 

Από την ομαδική προπόνηση που έγινε στις 21/02/2016 στην διαδρομή του αγώνα!
 
[Advendure]: H διαδρομή του αγώνα κινείται σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα σε πυκνά δάση, με διάφορα είδη δέντρων, και είναι υψηλής αισθητικής αξίας. Ποια σημεία πιστεύεις ότι θα κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση στους αθλητές; Βοηθάει τελικά ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος στην διάνοιξη και συντήρηση των μονοπατιών μιας περιοχής;

[Γιάννης Αγκοτάκης]: Όλη η διαδρομή κινείται σε πανέμορφα δάση με συνεχείς εναλλαγές  ποικιλίας βλάστησης και πολλά σημεία θέας, όπου μπορείς να δεις  τον Στρυμονικό Κόλπο, το Παγγαίο, την  Θάσο, τον Άθωνα, τον ορεινό όγκο του Χολομόντα, Όλυμπο, Χορτιάτη, και την Λίμνη της Βόλβης .Τα κομμάτια  προυπήρχαν  του αγώνα. Ο σύλλογος μας τα έχει σηματοδοτήσει , τα συντηρεί και τα περπατάει όλο το χρόνο.

[Advendure]: Χάραξη και συντήρηση διαδρομής, τοποθέτηση σταθμών, σήμανση, χρονικά όρια εγκυρότητας, είναι κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος. Σε ποια φάση βρίσκεστε ως οργανωτική ομάδα σε σχέση με την πορεία των εργασιών; Θα υπάρξουν ή όχι κάποιες αλλαγές σε σχέση με πέρσι και τον αρχικό σχεδιασμό; O χειμώνας επηρέασε καθόλου την διαδρομή του αγώνα;

[Γιάννης Αγκοτάκης]: Οι εργασίες είναι στο τελικό στάδιο χωρίς να υπάρχουν  αλλαγές στην χάραξη της διαδρομής και των σταθμών ανεφοδιασμού. Η χάραξη της διαδρομής σε σχέση με πέρσι θα έχει μια σημαντική διαφορά. Δεν θα ακολουθούν  οι αθλητές κορδέλες σε κανένα σημείο της διαδρομής παρά μόνο σταθερή σήμανση που υπάρχει καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου  με μπογιά χρώματος Μπλε- Κόκκινο- Κίτρινο, ταμπέλες  ξύλινες κατεύθυνσης με τοπωνύμια, και τη σήμανση του αγώνα ταμπέλες κατεύθυνσης  (βέλη και τετράγωνες ταμπέλες με το λογότυπο του αγώνα), οι οποίες θα μπουν μια βδομάδα πριν την έναρξη του αγώνα και θα βγουν μετά το τέλος του αγώνα. Ο λόγος που δεν θα υπάρχουν κορδέλες είναι ότι θέλουμε ο αθλητής που θα τρέξει στον αγώνα Σουγλιάνι Trail  να ακολουθεί σήμανση που να είναι σε απόλυτη αρμονία με την φύση. Η άλλη  αλλαγή είναι η ύπαρξη χρονικού ορίου αποκλεισμού  στο 19,7χλμ στον πέμπτο σταθμό ανεφοδιασμού στις 5 ώρες και 10 λεπτά. Ο λόγος που βάλαμε χρονικό όριο είναι ότι πρόκειται για αγώνα τρεξίματος, άρα ο αθλητής  που συμμετέχει πρέπει να τρέξει όσο μπορεί και ίσως  να υπερβεί τον εαυτό του για να τερματίσει τον αγώνα. 

 

 
[Advendure]: Σαν οργανωτική ομάδα έχετε κάνει κάποιες κινήσεις για την προσέλκυση αθλητών, όπως η κλήρωση δωρεάν συμμετοχών με την ομαδική προπόνηση που έγινε στις 21 Φεβρουαρίου. Δεδομένου του γενικότερου άσχημου οικονομικού κλίματος αλλά και της εκρηκτικής αύξησης των αγώνων ορεινού τρεξίματος στην χώρα, υπάρχουν κάποιες παροχές στον αγώνα που θα προσελκύσουν αθλητές; Έχουν προβλεφθεί κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις για τους συνοδούς των αθλητών;

[Γιάννης Αγκοτάκης]: Οι παροχές του αγώνα ανταποκρίνονται πλήρως στα 15 ευρώ που δίνει ο αθλητής  προσφέροντας  του τα παρακάτω:  τροφοδοσία στον αγώνα 5 Σταθμοί, μπλουζάκι τεχνικό Dry Fit, μετάλλιο και βεβαίωση για όσους τερματίσουν έγκυρα, αριθμό αγώνα (bib), ιατρική υποστήριξη. ηλεκτρονική χρονομέτρηση με live αποτελέσματα, Καλύπτεται επίσης η μετακίνηση στον χώρο τερματισμού, όσων αθλητών εγκαταλείψουν ή αποκλειστούν, με οχήματα της διοργάνωσης. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και  ο παιδικός αγώνας Σουγλιάνι Kids για παιδιά 5 ως 12 ετών, αφού σαν οργανωτική ομάδα δίνουμε μεγάλη βάση στην προσέλκυση των παιδιών στον αθλητισμό.

[Advendure]: Για την επιτυχία ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος σημαντικό ρόλο παίζει η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, τόσο σε εθελοντικό επίπεδο όσο και σε χορηγίες. Υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής; Θέλεις να κάνεις μια αναφορά σε ανθρώπους ή χορηγούς που βοηθούν την διοργάνωση;

[Γιάννης Αγκοτάκης]: Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον αγώνα και μας βοηθάει σε εθελοντικό επίπεδο με στόχο ο κάθε αθλητής να αντιστοιχεί σε ένα εθελοντή. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο Αγώνας Σουγλιάνι Trail στηρίζει την επιτυχία του πρώτου αγώνα, που διεξήχθη στις 26/04/2015,  στην πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματικότητα, όπως το ίδιο ισχύει και για τις σημαντικές χορηγίες που μας βοήθησαν και μας βοηθούν στο έργο μας. 

 

[Advendure]: Οι εγγραφές ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου. Πώς πάνε τα πράγματα μέχρι στιγμής; Είστε ικανοποιημένοι από την μέχρι στιγμής πορεία των εγγραφών;

[Γιάννης Αγκοτάκης]: Αν και ο αγώνας μας είναι νέος οι εγγραφές  πάνε πολύ καλά και ευελπιστούμε σε σχέση με τον περσινό αγώνα να έχουμε περισσότερους αθλητές.

[Advendure]: Γιατί να έρθει ένας αθλητής να τρέξει στο Σουγλιάνι Trail; Μίλησε μας λίγο για το τι θα αποκομίσει τόσο από τον αγώνα και την φύση της περιοχής όσο και από την διοργάνωση συνολικά. Τι θα θέλατε να του μείνει σαν εικόνα όταν πλέον θα έχει τρέξει τον αγώνα και θα επιστρέψει στο μέρος που κατοικεί;

[Γιάννης Αγκοτάκης]: Φίλε αθλητή, θα τρέξεις σε μια καταπράσινη και πανέμορφη διαδρομή  έναν απαιτητικό αγώνα  με πάρα πολύ καλή διοργάνωση που γίνεται από ένα σύλλογο που αγαπάει το βουνό και το άθλημα  με σκοπό το βουνό να παραμένει καθαρό.  Όπως  λέει και μια σοφή ρήση  «Στο βουνό όταν έρχεσαι και όταν φεύγεις το μόνο που πρέπει να αφήνεις είναι  τα ίχνη σου».

 

 
[Advendure]: To ορεινό τρέξιμο γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην χώρα μας, η οποία αυξάνεται από χρονιά σε χρονιά, με βάση και τα στοιχεία που δημοσιεύουμε ως Advendure στον Ετήσιο Απολογισμό μας. Σαν διοργανωτές αγώνα, πώς βλέπετε αυτή την ανάπτυξη του αθλήματος; Ποια σημεία πρέπει να προσεχτούν από όλους όσους ασχολούμαστε με το άθλημα, αλλά κυρίως από τους διοργανωτές  ώστε να μείνει υγιής η φιλοσοφία του ορεινού τρεξίματος;

[Γιάννης Αγκοτάκης]: Είναι αρκετά  θετικό ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι αγώνες και έρχονται νέοι αθλητές στο χώρο του ορεινού τρεξίματος . Αυτό που πρέπει να προσέξουμε ως διοργανωτές είναι οι παροχές ενός αγώνα να ανταποκρίνονται στο αντίτιμο της συμμετοχής  και να μην επικρατεί το άκρατο κέρδος. Το μηνυμα που θέλουμε να περάσουμε φυσικά είναι «συμμετέχω σ’έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος σημαίνει αγαπώ, προστατεύω την φύση και διαδίδω  το ευ αγωνίζεσθαι».

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©:  Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος (Φ.Ο.Σ) Σταυρού Θεσσαλονίκης

πηγή: Advendure.com
Read 489 times